Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 20 april 2024
half bewolkt Half bewolkt

Vlaardingse Sint neemt voortaan roetveegpieten mee

Maandag 13 juli 2020, 18:06u

Vlaardingse Sint neemt voortaan roetveegpieten mee


De zomer is nog maar net begonnen en toch staat op veel plaatsen in ons land de sinterklaasintocht al in de schijnwerpers. Ook in Vlaardingen zijn er gesprekken over hoe de intocht er dit jaar uit komt te zien. In een gesprek tussen het organisatiecomité van de CJV en de gemeente, heeft de gemeente de CJV gevraagd om dit jaar volledig over te stappen op roetveegpieten.

 

“De discussie over piet komt ieder jaar terug en steeds meer dorpen en steden maken een heldere keuze”, vertelt burgemeester Bas Eenhoorn.

 

“De intocht moet een feest zijn voor alle kinderen, geen plek voor volwassenen om tradities te bepleiten of te veroordelen. Ik heb begrip voor uiteenlopende meningen over deze kwestie, maar Vlaardingen volgt nu de ontwikkeling van deze tijd. Zo willen we voorkomen dat het kinderfeest extremen aan trekt en de veiligheid in het geding komt.”

tekst gaat verder onder afbeelding


Binnenvaren van de Sint en zijn pieten in de haven van Vlaardingen


Plan A en plan B
Voor de organisatoren van de sinterklaasintocht is het toch al een bijzonder jaar. Een evenement van dit formaat, kan niet afwachten tot het laatste moment, maar door de coronacrisis is er nog onzekerheid of de intocht in z’n traditionele vorm kan doorgaan.

 

Een ingewikkeld jaar dus, voor het bestuur. De overstap van een klein aandeel roetveegpieten tijdens de voorgaande intocht naar alleen nog maar roetveegpieten en roetveeg-themapieten komt tegelijkertijd met een jaar waarin het bestuur de voorbereidingen treft voor zowel het plan A (de traditionele intocht) als een plan B (een corona-proof variant).

tekst gaat verder onder afbeelding


De sint had afgelopen jaar al enkele roetveegpieten meegenomen naar Vlaardingen


Druk
Voor de CJV is de overstap naar een intocht zonder zwarte piet geen onlogische stap. “Dit verzoek sluit aan bij de richting die we als CJV zelf ingezet hebben met de introductie van de eerste roetveegpieten vorig jaar. We hebben veel complimenten gekregen over deze prachtige pieten”, geeft Dirk Jan van der Ende, voorzitter van het Sinterklaas comité van de CJV, aan.

 

“Doordat de gemeente ons dit jaar heeft gevraagd om de overstap te maken, kunnen wij onze energie nu stoppen in de organisatie van het feest. Hoe dat feest eruit komt te zien, is natuurlijk nog wel mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Maar dat we er weer een grandioos feest van gaan maken voor alle kinderen in Vlaardingen, dat staat vast!”


Aankomst van Sinterklaas in Vlaardingen


berichtbron Gemeente Vlaardingen

foto's & video Cees Groen


2211 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 13 juli 2020, 18:15