Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 20 april 2024
half bewolkt Half bewolkt

‘Tsjechische egel’ voor het Atlantikwall-museum in Hoek van Holland

Zondag 26 juli 2020, 23:27u

Afgelopen week heeft het Atlantikwall-museum in Hoek van Holland een ‘Tsjechische egel’ gekregen.

Deze versperring vindt zijn oorsprong in Tsjecho-Slowakije bij de Duits Tsjechische grens in het interbellum. Nadat Duitsland Tsjechië had veroverd werd deze versperring op grote schaal gebruikt door de Wehrmacht. Ook in Rusland werd deze versperring daarna veel gebruikt.

 

Het is geen standaard ‘Tsjechische egel’ die het museum heeft gekregen, maar een kleine geïmproviseerde variant daarvan. De versperring is gemaakt van spoorstaven en heeft in de oorlog bij het station in Voorburg gestaan. Na de oorlog wilde men de versperring verschroten. Gelukkig wist een boer uit Wilsveen (Leidschendam-Voorburg) dat te voorkomen en gaf het een andere bestemming. Hij zette de versperring in de wei, zodat de dieren van de boerderij als ze jeuk hadden er tegen konden schuren. De versperring heeft daar al die tijd gestaan.

 

Een paar weken geleden werd contact opgenomen met het museum of er interesse was. Voorzitter Cor Quist reageerde enthousiast: "We hadden nog geen Tsjechische egel en zijn blij dat we deze aan de collectie kunnen toevoegen. We zoeken altijd naar zulke objecten en gelukkig is deze versperring niet naar het oud ijzer is gegaan, maar naar het museum".

 

De versperring krijgt een mooie plaats naast de andere versperringen bij de bunker aan de Badweg.

 

Atlantikwall-Museum

Stichting 'Vesting Hoek van Holland'

Postbus 105

3150 AC  Hoek van Holland

www.atlantikwall-museum.nl

 1675 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 26 juli 2020, 23:33