Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Zaterdag 20 april 2024
half bewolkt Half bewolkt

Schenking vier schilderijen Arij Pleijsier aan Museum Vlaardingen

Dinsdag 16 april 2019, 21:01u

Leanne Selles Andre Fontijne en Karin Bos bij Museum Vlaardingen


Schenking vier schilderijen Arij Pleijsier aan Museum Vlaardingen

 

Op dinsdag 16 april 2019 heeft Museum Vlaardingen vier schilderijen van Arij Pleijsier in ontvangst mogen nemen. Het betreft de schilderijen Visserij voor de kust van de Orkneys (1845), Strandgezicht bij nacht (1855), Strandgezicht met ondergaande zon (zonder jaartal) en Strandgezicht bij Scheveningen met bomschuiten en badgasten (na 1850, zonder jaartal). De schilderijen zijn gebaseerd op schetsen die de kunstenaar tijdens zijn reizen heeft gemaakt. Drie schilderijen zijn aan het museum geschonken door Trevie B.V., het vierde schilderij is door het Fonds Museum Vlaardingen aangekocht.

 

Precies 200 jaar geleden, op 16 april 1819, werd kunstenaar en schilder Arij Pleijsier geboren in Vlaardingen. Hij liet een nalatenschap achter met schilderijen, kunst en aquarellen, waaronder veel marinetaferelen en stads- en rivierlandschappen. Zijn schilderijen bevinden zich in vooraanstaande musea in Nederland en het buitenland. Museum Vlaardingen bezit al een monumentaal werk van Pleijsier, daar komen er nu vier bij. De schilderijen die nu aan de collectie van Museum Vlaardingen worden toegevoegd, hebben eveneens de visserij en strandgezichten als onderwerp. Zij passen daarom ook goed in het profiel van het museum, waar ‘Leven met water: vroeger nu en later’ centraal staat.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Conservator Frank de Hoog bij Museum Vlaardingen


Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen, is verheugd over de schenking: “Arij Plejisier is een belangrijke Vlaardingse schilder, die helaas in de vergetelheid is geraakt. Het is fijn dat Museum Vlaardingen nu over een bescheiden, maar mooie collectie Pleijsiers beschikt. Bovendien past het genre goed bij het museum. Met de vijf schilderijen in ons bezit bereiden we een tentoonstelling voor, waarbij we ook bruiklenen uit binnen- en buitenland aanvragen. Met deze tentoonstelling hopen wij deze Vlaardingse schilder meer bekendheid te geven.”

 

Museum Vlaardingen is Trevie B.V. en Fonds Museum Vlaardingen erg dankbaar voor de schenking. De schilderijen zijn van 17 april t/m 12 mei 2019 te bezichtigen in het museum. In 2020, als het museum 100 jaar bestaat, is er een overzichtstentoonstelling over Arij Pleijsier gepland. Het museum gaat meer kunsttentoonstellingen organiseren. De tentoonstelling over Arij Pleijsier sluit mooi bij de aankomende tentoonstellingen ‘Schoon aan de haak, Schilderachtig vissersleven’ en ‘Jongkind onderweg, An artist born’ aan.


1541 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 16 april 2019, 21:04