Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 29 maart 2024
half bewolkt 10° Half bewolkt

400 jaar oud Vlaardings boek duikt op bij Het Goed

Vrijdag 14 juni 2019, 14:04u

400 jaar oud Vlaardings boek duikt op bij Het Goed

 

Een historische ontdekking in Kringloopwinkel Het Goed van “Vlaerdings Redenryck-Bergh” uit 1617

 

Vrijdagmorgen 14 juni was er een heuse “boekpresentatie” bij Kringloopwinkel Het Goed aan de Heliniumweg 8. Jawel een boekpresentatie. U las het goed. Maar daar hebben ze toch alleen oude boeken? Dat klopt. En nu is er eentje van net 400 jaar oud ontdekt !!

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



Schijnbaar onbeduidend anoniem “oud” boek blijkt topvondst !

Het was enkele weken geleden dat het boek ontdekt werd. Bij het sorteren van binnengekomen/aangebrachte goederen, deden medewerkers van Kringloopwinkel Het Goed de bijzondere ontdekking. Een schijnbaar onbeduidend anoniem “oud” boek, bleek een exemplaar van “Vlaerdings Redenryck-Bergh” uit 1617 te zijn.

 

Dit zeer zeldzame boekwerk is een actueel verslag van het Rederijkers Landjuweel in 1616, welke in dat jaar door de Vlaardingse Rederijkerskamer ‘D‘ Akerboom’ werd georganiseerd. Het boek beschrijft de literaire, toneelkundige en poëtische bijdragen van de 16 deelnemende Rederijker kamers uit de toenmalige Nederlanden. Tevens zijn er platen opgenomen van de blazoenen van al deze Rederijker kamers die in 1616 naar Vlaardingen waren afgereisd.

 

Toen de vondst gedaan was, werd al snel Peter de Jong, alias “Pieter Kornelis van Ebscheuten” erbij gehaald. Hij is immers de voorzitter van het Vlaardings TaalGenootschap en “kind aan huis” bij Het Goed als het gaat om oude boeken over Vlaardingen. Het werd Peter dan ook zeer gegund om als eerste gegadigde het boek aan te kunnen schaffen.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



De economische waarde van het boek is aanzienlijk

De verkoop heeft een markt conforme prijs, waarbij we echter wel een balans met het cultuur maatschappelijk belang hebben gezocht, juist om het voor de lokale geschiedenis te kunnen behouden. Via een vrije verkoop op b.v. internet zou de kans groot zijn geweest dat het boek in een anonieme boekenkast ergens in den lande terecht zou zijn gekomen.

Bij het Vlaardings TaalGenootschap is een actieve inzet van de historische inhoud, met hedendaagse relevantie voor de waarde van cultuur, geschiedenis en literatuur, ons inziens zeker gewaarborgd. Derhalve zijn wij blij dat deze bijzondere en belangrijke vondst een mooie plaats in een actieve Vlaardingse boekenkast heeft gevonden”, aldud Yvonne de Regt, filiaalmanager van de Vlaardingse vestiging van Kringloopwinkel Het Goed.

 

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<



Vlaerdings Redenryck-Berg uit 1617 als inspirerende spiegel voor het hedendaagse Vlaardings TaalGenootschap

Het VTG heeft in haar 24 jarig bestaan verschillende taal, verhalen en poëziefestivals georganiseerd, alsmede diverse lokaal historische “ego documentjes” gepubliceerd. In 2002 werd het “Vlaardings Stadsjuweel” georganiseerd, als moderne variatie op de Rederijkers Landjuwelen welke in de 16e en 17e eeuw zo populair waren.

 

De “Vlaerdings Redenryck-Berg” uit 1617 zal dan ook zeker als inspirerende “spiegel van het verleden” een rol gaan vervullen in de toekomstige activiteiten van het Vlaardings TaalGenootschap.

 

Andeel in kartel tot verwerving Vlaerdings Redenrijck-bergh 1617

Om de aanschaf te kunnen financieren heeft het Vlaardings TaalGenootschap een verrassende vorm van “crowd funding” opgezet. Ook u kunt hieraan meedoen, door een “Andeel in kartel tot verwerving Vlaerdings Redenrijck-bergh 1617” aan te schaffen.

Neem hiervoor contact op met Peter de Jong - 010-4351670



4284 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 14 juni 2019, 14:38