Vlaardings Nieuws
Het laatste en leukste nieuws uit de Haringstad
Vrijdag 29 maart 2024
bewolkt Bewolkt

VIDEO : Rottahuis na 1000 jaar weer open voor publiek!

Vrijdag 11 oktober 2019, 23:59u

VIDEO : Rottahuis na 1000 jaar weer open voor publiek!

 

Vrijdagmiddag 11 oktober is het herbouwde Rottahuis geopend door onze burgemeester Annemiek Jetten en wethouder Bert Wijbenga van Rotterdam. Het Rottahuis is een getrouwe kopie van een woning van rond het jaar 1000 AD, gebouwd met nagemaakt historisch gereedschap.

 

Bij de openingshandeling werd ook meteen de nieuwe naam van het Educatief Archeologisch Erf bekend gemaakt : Educatief Archeologisch Erf Masamuda.

Masamuda is een oud Flardings woord wat "maasmonding" betekend.

 

Sinds de zomer van 2018 is op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder in Vlaardingen, gewerkt aan de reconstructie van een door Archeologie Rotterdam/BOOR in de Rotterdamse Markthal opgegraven huis van rond het jaar 1000 AD.

>> artikel gaat verder onder de video <<


Video van de opening door videoreporter Ronald van der Bie


Wonen en werken in de maasdelta in 1018

Het Rottahuis toont hoe ten tijde van de Slag bij Vlaardingen (1018) in de Maasdelta werd gewoond en gewerkt.

Vlaardingen was in de vroege middeleeuwen één van de belangrijkste bewoningskernen in het Deltagebied, van waaruit de Westfriese graaf Dirk III zijn machtsgebied probeerde uit te breiden. In de regio werd langs kreken en aan de Maas gewoond en vandaaruit het achterland in cultuur gebracht. De bewoners van het pre-stedelijke Rottahuis hielden zich naast agrarische activiteiten ook bezig met kleinschalige nijverheid, handel, jacht en visserij.

 

Ter plekke van de nederzetting Rotta zou later de wereldstad Rotterdam ontstaan. De werkzaamheden zijn voor een belangrijk deel uitgevoerd met nagemaakt historisch gereedschap, zoals bijlen, dissels en haalmessen. Voor de Universiteit Leiden is het een onderdeel van wetenschappelijk onderzoek over de leefstijl van bewoners van de delta in de prehistorie en middeleeuwen.

>> artikel gaat verder onder de afbeelding <<


Nieuwe naam voor het erf : Educatief Archeologisch Erf Masamuda.


Bouw op het erf gaat verder

Op het Educatief Archeologisch Erf wordt de komende jaren in de vorm van een tijdreis het wonen en leven in het (verre) verleden gereconstrueerd. Met de bouw van gebouwen uit de prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen en het doen herleven van de bijpassende oude landschappen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de faculteit Archeologie (Material Culture Studies) van de Universiteit Leiden, archeologische huizenbouwer Leo Wolterbeek en de archeologische diensten van de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen. Groot is verder de inzet van vrijwilligers, al dan niet aangesloten bij de archeologische werkgroep AWN-Helinium.

 

tekstbron fedratie Broekpolder


FotoSpecial door fotograaf Paul Meuldijk


2868 keer bekeken • Laatst gewijzigd op 12 oktober 2019, 00:11